Επίδραση του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR) στις τεχνικές της στρατηγικής διοικητικής λογιστικής σε εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις - Κρέτσης, Ιωάννης (2020)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της επιρροής που -ενδεχομένως- έχει η εφαρμογή μιας εξωγενούς συνθήκης επί των επιχειρησιακών πλαισίων, τόσο στις καθημερινές εργασίες, όσο και στο σχεδιασμό της διοίκησης σε μάκρο περιβάλλον, ή, με άλλα λόγια, στη στρατηγική ενός οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύεται να ερευνηθεί η επιρροή που θα έχει η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των φυσικών προσώπων και της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (2016/ 679- GDPR) έναντι των τεχνικών που περιγράφονται υπό την Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και υιοθετούν οι ελληνικές εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν, θα παρουσιαστεί η θεώρηση της Στρατηγικής Διοικητικής Λογιστικής (SMA), σύμφωνα με την μελέτη βασικών άρθρων που καλύπτουν τα τελευταία χρόνια, και θα περιγραφούν οι τεχνικές που χαρακτηρίζουν τη δράση της. Βάσει των αναλύσεων των τεχνικών, θα γίνει προσπάθεια να κριθεί, να συγκριθεί και να αναδειχθεί η χρησιμότητα και η κρισιμότητά της για τη διοίκηση ενός οργανισμού. Κατόπιν, θα παρουσιαστεί ο γενικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων, επιδιώκοντας και μια σταχυολόγηση της ερμηνείας και των πρακτικών εφαρμογής του. Καθώς η εφαρμογή του Κανονισμού αναμένεται στο άμεσο μέλλον -την ώρα που εκπονείται αυτή η εργασία- δεν υπάρχουν έμπρακτα στοιχεία που να συνδέονται με την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, πολλές έρευνες από επαγγελματικούς φορείς θεωρούνται ικανές να παρουσιάσουν έναν αρχικό αντίκτυπο στο οικονομικό περιβάλλον. Τέλος, η διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το ερευνητικό θέμα της εργασίας βασίζεται σε έρευνα μέσω ερωτηματολογίων που εστάλησαν σε ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, πλέον της βασικής αναζήτησης, και για τα περιβάλλοντα των σύγχρονων επιχειρήσεων.