Ελληνικά ενδημικά αρωματικά φυτά: τσάι του βουνού: μάρκετινγκ και προοπτικές στην αγορά - Καμαρίτη, Ειρήνη; Μανταλά, Μαρκέλλα (2020)
Τα βότανα χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται και προσπαθούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τα βότανα. Είναι λοιπόν κατανοητό να ασχοληθεί κανείς λεπτομερειακά και διεξοδικά με τα είδη των βοτάνων, τις χρήσεις και τα αποτελέσματά τους. Συγκεκριμένα, το τσάι του βουνού είναι η ιδανική πρόταση για τις κρύες μέρες του χειμώνα και τις ζεστές του καλοκαιριού, ζεσταίνοντας ή φρεσκάροντας το σώμα μας και θωρακίζοντας την υγεία μας. Οι γνώσεις για το βότανο αυτό μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά και σήμερα έρχονται δεκάδες τεκμηριωμένες μελέτες, από τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη να επιβεβαιώσουν τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Σκοπός: Η αξιολόγηση για την γνώση και την χρήση του τσαγιού από ενήλικες από 30 ετών και άνω που κατοικούν στο νομό Αττικής και Θεσσαλονίκης. Υλικά & Μέθοδοι: Συμμετείχαν 500 άτομα ενός μεγάλου εύρους ενήλικων ατόμων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις σχετικά με το φύλο τους, την ηλικία τους, την εκπαίδευση τους, για τις γνώσεις τους για το τσάι του βουνού και τις προτιμήσεις τους που αναφέρονταν στο ερωτηματολόγιο. Αποτελέσματα: Από τα 500 άτομα μόλις το 96,6% απάντησαν θετικά στην χρήση και γνώση του τσαγιού του βουνού για διάφορες χρήσεις. Η χρήση του ζεστού τσαγιού γενικά είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το παγωμένο και παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ αντρών και γυναικών και μεγαλύτερη κατανομή σε γυναίκες. Συμπεράσματα: Είναι προφανές ότι οι γνώσεις για το τσάι του βουνού είναι μεγαλύτερες σε ενήλικες μέχρι 51 ετών και από άτομα που προέρχονται από Ανώτατη εκπαίδευση καθώς για την μεσαία ηλικία το τσάι ήταν περισσότερο συνήθεια και λιγότερες γνώσεις για τις ευεργετικές ιδιότητές του υπήρχαν. Λέξεις κλειδιά: βότανα, τσάι του βουνού, ευεργετικές ιδιότητες, ενήλικες.