Το περιβάλλον σε έργα της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας - Παπαδοπούλου, Παρασκευή (2020)
Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η μεγαλύτερη χώρα στη γη. Ως εκ τούτου, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι πολιτικές της έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Ωστόσο, είναι δύσκολη η αξιολόγηση της περιβαλλοντικής ποιότητας της Ρωσίας και των περιβαλλοντικών πολιτικών της. Οι βιομάζες της Ρωσίας κυμαίνονται από πολική έρημο έως εύκρατο τροπικό δάσος. Το μέγεθος και η ποικιλομορφία της, καθώς και η άνιση κατανομή του ανθρώπινου πληθυσμού στους οικισμούς και η χρήση των φυσικών πόρων είναι δύσκολο να γενικευτεί σχετικά με την συνολική ποιότητα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η Ρωσία έχει βιώσει τεράστιες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Κατά τη μετασοβιετική περίοδο, η Ρωσία είχε αναπτύξει νέα πρότυπα χρήσης των πόρων και νέες στρατηγικές περιβαλλοντικής διαχείρισης με μεταβαλλόμενες επιπτώσεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος. Ο δημόσιος ακτιβισμός σε περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ποικίλης και επηρεάζεται από τις εκάστοτε πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Η έρευνα που συντάχθηκε αναφέρει με λεπτομέρειες και γεγονότα τα περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τις διεθνείς προκλήσεις και τους κοινούς στόχους που αποφασίζουν κατά καιρούς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Επίσης σε αυτήν την έρευνα θα αναπτυχθούν με ιστορική προτεραιότητα, οι πρωτοποριακές συνδρομές των συγγραφέων της Ρωσίας κατά τους προηγούμενους αιώνες, και η εξέλιξη αυτών των προσπαθειών για την κοινωνική διαφώτιση των περιβαλλοντικών αξιών και ζητημάτων.