Η προσέλκυση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον ελλαδικό χώρο - Γκούβας, Θεόδωρος (2020)
Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα κατεξοχήν παραδοσιακά ναυτιλιακά κράτη. Από την αρχαιότητα ακόμη, ο κλάδος της ναυτιλίας παρέμενε πάντοτε ανεπηρέαστος από τις δυσκολίες, τις οποίες καλούταν να αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος (περίοδοι πολέμων, ύπαρξη πολιτικών αναταραχών, οικονομική κρίση κλπ.). Αντιθέτως εξελισσόταν με γρήγορους ρυθμούς, ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας, ως ένα από τα δέκα κορυφαία, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα ερευνών, ναυτιλιακά κράτη, με πολύ σημαντικό εμπορικό στόλο. Μετά από εγκαθίδρυση ενός ορθού και κυρίως ευνοϊκού πλαισίου νόμων, υπουργικών αποφάσεων καθώς και διμερών και πολυμερών διεθνών συμβάσεων, παρατηρήθηκε η ανάπτυξη ενός ευοίωνου καθεστώτος ίδρυσης ναυτιλιακών εταιριών στην Ελλάδα. Μέχρι προσφάτως, το ελληνικό κράτος θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως τροχοπέδη στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιριών στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό παρατηρείται λόγω αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων και της ύπαρξης δαιδαλώδους γραφειοκρατίας (συγκριτικά με τα λοιπά κράτη παγκοσμίως, τα οποία αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους»).Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να αναλύσει και να διερευνήσει τον τρόπος προσέλκυσης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον ελληνικό χώρο. Στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει μία ανάλυση της ναυτιλιακής πολιτικής και πως αυτή επιδρά στον τρόπο προσέλκυσης των επιχειρήσεων. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους γίνεται η προσέλκυση ναυτιλιακών επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο με βάση τις σημαίες την φορολογία και την νομική προστασία. Στο τρίτο κεφάλαιο θα παρουσιασθούν τα κίνητρα μια αλλοδαπής ναυτιλιακής εταιρείας να εγκατασταθεί στον ελλαδικό χώρο. Στο τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας θα αναλυθούν τα οφέλη(πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά) της Ελλάδας από την ίδρυση νέων ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Τέλος θα γίνει μία σύγκριση στις παροχές-ευκολίες ως προς των τρόπο προσέλκυσης ναυτιλιακών επιχειρήσεων της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής με την ευρωπαϊκή πολιτική.