Η αύξηση της χωρητικότητας των containerships και η επίδρασή τους στη λιμενική βιομηχανία - Κλουβάτος, Ηλίας (2020)
Η παγκόσμια ναυτιλία, στη σύγχρονη εποχή, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Η τεχνολογία και οι καινοτόμες λύσεις έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του κλάδου, αλλά αυτό δε συμβαίνει χωρίς αρνητικές επιπτώσεις και προβλήματα. Το βασικό ζήτημα με την παγκόσμια ναυτιλία είναι ότι αποτελείται από πολλές διαφορετικές οντότητες, οι οποίες σχετίζονται μεταξύ τους σε σημαντικό βαθμό. Πλοία, ναυτιλιακές εταιρίες, κράτη, διεθνείς φορείς και λιμένες είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες ανάπτυξης της ναυτιλίας. Αλλαγές κι εξελίξεις σε έναν από αυτούς μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στους άλλους. Ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται στον κλάδο, είναι η σχέση ανάμεσα στα container-ships και τη λειτουργία των λιμένων. Ειδικότερα, ο τύπος, αλλά και συγκεκριμένα, η χωρητικότητα του πλοίου ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικά θέματα κι αλλαγές στους λιμένες. Από την πλευρά τους, οι ναυτιλιακές εταιρίες επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους κι ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να δημιουργήσουν νέους τύπους πλοίων, με μεγαλύτερη χωρητικότητα κι ευελιξία. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται η δυνατότητα για μεταφορά ακόμα μεγαλύτερου φορτίου. Από την άλλη, η λιμενική βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χωροθέτησης των πλοίων στους λιμένες, καθώς μεγαλύτερα σε μέγεθος πλοία σημαίνει ότι θα υπάρχει πρόβλημα χώρου στο λιμάνι. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα αντικρουόμενα, στο ζήτημα αυτό, συμφέροντα, δημιουργούν πρόβλημα στη σύγχρονη ναυτιλία. Στην παρούσα εργασία θα μελετηθεί η σχέση, αλλά και οι επιπτώσεις και τα πιθανά προβλήματα, της αύξησης της χωρητικότητας των πλοίων στους λιμένες και την εύρυθμη λειτουργία της λιμενικής βιομηχανίας.