Σχεδιασμός, εφαρμογή και αξιολόγηση δισδιάστατου εκπαιδευτικού παιχνιδιού για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας σε μαθητές του δημοτικού σχολείου - Νούλα, Αγγελική (2020)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τα αποτελέσματα από τον σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού παιχνιδιού για τη διδασκαλία της τοπικής Ιστορίας σε μαθητές του δημοτικού σχολείου Διερευνήθηκε το κατά πόσο ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι μπορεί να βελτιώσει τις γνώσεις των μαθητών για την Ιστορία του τόπου τους. Η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε είναι το Clickteam Fusion 2.5 και αφού σχεδιάστηκε το εκπαιδευτικό παιχνίδι εγκαταστάθηκε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γνωστικό αντικείμενο, που διαπραγματεύεται είναι η τοπική Ιστορία της πόλης της Ναυπάκτου και συγκεκριμένα η «Ναυμαχία της Ναυπάκτου». Η μεθοδολογική προσέγγιση ήταν η εξής: Δημιουργήθηκε μία ομάδα με συνολικά 30 μαθητές. Εφαρμόστηκαν τρεις διαφορετικές μέθοδοι, οι οποίες στηρίχτηκαν στη συνεργασία των μαθητών με διδασκαλία κάθε φορά με διαφορετικό μέσο, έντυπο υλικό, ηλεκτρονικό παιχνίδι, πρόγραμμα παρουσίασης. Αρχικά, στις πρώτες τρεις δίωρες διδασκαλίες οι μαθητές διδάχθηκαν σε ζεύγη με έντυπο υλικό. Στη συνέχεια, στις επόμενες τρεις δίωρες διδασκαλίες, οι διδασκαλίες έγιναν βάσει του ηλεκτρονικού παιχνιδιού που σχεδιάστηκε και στηρίχτηκε στη συνεργασία των μαθητών ανά δύο άτομα σε κάθε υπολογιστή. Στις τελευταίες τρεις δίωρες διδασκαλίες, οι παρεμβάσεις έγιναν πάλι ανά ζεύγη και το υλικό δόθηκε μέσω προγράμματος παρουσίασης. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με φύλλα αξιολόγησης, ενώ στη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή τα δεδομένα συλλέχθηκαν εκτός των φύλλων αξιολόγησης και με ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση του δισδιάστατου εκπαιδευτικού παιχνιδιού μπορεί να φέρει ικανοποιητικά μαθησιακά αποτελέσματα σε σύγκριση με το έντυπο υλικό. Ωστόσο, η καλύτερη μέθοδος φάνηκε να είναι η τρίτη, όπου το υλικό δόθηκε μέσω του προγράμματος παρουσίασης.