Αξιοποίηση μεθόδων γεωπληροφορικής για την συλλογή και αξιολόγηση των φαινομένων δασικών πυρκαγιών και σεισμικών παρατηρήσεων - Κατσιάδας, Βασίλειος (2020)
Η μελέτη των φυσικών φαινομένων όπως ένας σεισμός ή μια δασική πυρκαγιά αποτελεί βασική παράμετρο στην καλύτερη ερμηνεία και κατανόηση τους. Στην μελέτη αυτή γίνεται προσπάθεια ανάλυσης αυτών των φαινομένων έχοντας σαν βάση τις δυνατότητες του λογισμικού ArcGIS. Με την εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων Γεωπληροφορικής όπως αυτό, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης των παραμέτρων που σχετίζονται με τα δύο αυτά φυσικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιείται το λογισμικό ArcGIS με στόχο την οπτικοποίηση των στοιχείων που σχετίζονται δυνητικά με τις συνέπειες των σεισμών, όπως είναι τα ρήγματα, οι γεωλογικοί σχηματισμοί κ.α., καθώς και αυτών που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές (καμένες εκτάσεις, χρήσεις γης κ.α.) στην περιοχή της Αττικής. Μέσα από την ανάλυση των δεδομένων αυτών, παρήχθησαν χάρτες εκτίμησης του σεισμικού κινδύνου και του κινδύνου δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Αττικής. Αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά των ενεργών ρηγμάτων και το γεωλογικό υπόβαθρο, προσδιορίστηκε η πιθανότητα και η αναμενόμενη ένταση ενός σεισμού στην περιοχή. Επιπροσθέτως, με την χρήση του ArcGIS και των δυνατοτήτων του, μοντελοποιήθηκαν δεδομένα όπως η μορφολογία του αναγλύφου, οι χρήσεις γης, το οδικό δίκτυο για τον προσδιορισμό περιοχών επίφοβων να απειληθούν από μια δασική πυρκαγιά. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της εργασίας είναι χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και προτάσεις σχετικά με την απειλή των φαινομένων αυτών στην περιοχή της Αττικής.