Γεωφυσική διασκόπηση στην αρχαιολογική θέση Βεγόρα, Φλώρινας - Σιακάτη, Ελένη (2020)
Η αρχαιολογία αποτελεί μία επιστήμη που ως μια από τις κύριες μεθόδους εντοπισμού νέων στοιχείων είναι η ανασκαφική διαδικασία σε εντοπισμένες ή μη αρχαιολογικές θέσεις. Η φύση όμως της ανασκαφικής διαδικασίας είναι καταστροφική καθώς καμία αρχαιολογική σκαπάνη δεν μπορεί να ανιχνεύσει τι υπάρχει κάτω από το έδαφος. Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η επιστήμη της αρχαιομετρίας και ιδιαίτερα της γεωφυσικής έρευνας. Η γεωφυσική έρευνα είναι η επιστήμη εκείνη που μετρώντας με ειδικά όργανα διάφορες παραμέτρους και ιδιότητες των γεωλογικών στρωμάτων μπορεί να εντοπίσει τι μπορεί να βρίσκεται κάτω από το έδαφος μια περιοχής. Η γεωφυσική έρευνα ως πεδίο εφαρμογής βρήκε αρχικά τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, υποδεικνύοντας στους κατασκευαστές τα εδάφη που ήταν πιο ασφαλή για την δημιουργία των εγκαταστάσεων ή των υποδομών. Σταδιακά όμως έγινε εφαρμογή της και σε άλλους τομείς όπως αυτόν της αρχαιολογικής επιστήμης. Η γεωφυσική έρευνα με όλες τις μεθόδους της αποτελεί πλέον ένα εργαλείο στα χέρια των αρχαιολόγων καθώς μπορεί να υποδείξει με σχετική ακρίβεια που βρίσκονται οι αρχαιολογικές δομές και σε τι βάθος, παράγοντας γεωφυσικές εικόνες – χάρτες του υπεδάφους. Με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων οι αρχαιολόγοι μπορούν να επικεντρώσουν την ανασκαφική τους έρευνα σε συγκεκριμένα σημεία ενός αρχαιολογικού χώρου, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο το μεγάλο οικονομικό κόστος για μια ανασκαφή στα τυφλά. Η παρούσα εργασία αφορά την διεξαγωγή γεωφυσικής έρευνας στον αρχαιολογικό χώρο «Τσαΐρια της Εκκλησίας» που βρίσκεται στην Βεγόρα, Φλώρινας. Η εργασία αναλύει όλα τα αρχαιολογικά, ιστορικά, γεωλογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα της υπό διερεύνηση περιοχής και μετά την πραγματοποίηση της έρευνας καταλήγει σε κάποια πρωταρχικά συμπεράσματα, που ίσως στο μέλλον αποδειχτούν χρήσιμα για μια πιο στοχευμένη ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου.