Επιτελέσεις του φύλου στο σχολείο: μορφές κοινωνικότητας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς ενός δημοτικού σχολείου της Λέσβου - Παπαδοπούλου, Δέσποινα (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία θέτει στο επίκεντρό της τις επιτελέσεις του φύλου στο σχολείο εστιάζοντας στην κοινωνικότητα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς κατά το διάστημα εκείνο που δεν είναι αφιερωμένο στην διδασκαλία στην τάξη. Αντικείμενο της έρευνας είναι τα πρότυπα ανδρισμού και θηλυκότητας όπως τα διαχειρίζονται άντρες και γυναίκες εκπαιδευτικοί μέσω της κατανομής των σχολικών καθηκόντων αλλά και του τρόπου καθημερινής οργάνωσης της σχολικής ζωής και των συνθηκών εργασίας τους. Για την διεξαγωγή της έρευνας επιλέχτηκε ένα δημοτικό σχολείο της Λέσβου που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, μικρής οργανικότητας και ικανοποιητικής έμφυλης εκπροσώπησης. Ως προτεραιότητα της έρευνας τίθεται η απόδοση του λόγου και των εμπειριών των ίδιων των εκπαιδευτικών με σκοπό να αναδυθεί ο τρόπος με τον οποίο γυναίκες και άνδρες καθώς διαπραγματεύονται τη θέση τους στο σχολικό περιβάλλον επιτελούν τον εαυτό και τον «Άλλο» ως έμφυλα όντα. Ο δημόσιος χαρακτήρας της επιτέλεσης του φύλου εντός του σχολικού περιβάλλοντος μέσω των συγκρούσεων με την επιτέλεση της επαγγελματικής ιδιότητας του/της εκπαιδευτικού αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο μελέτης προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη κατανόηση των πολλαπλών εκδοχών θηλυκότητας και αρρενωπότητας όπως διαπλέκονται με ζητήματα της καθημερινότητας του σχολικού πλαισίου.