Νέες μορφές οικογένειας στα παιδικά βιβλία στην Ελλάδα: μια ανθρωπολογική προσέγγιση - Θεοδωρίδου, Γεωργία (2020)
H παρούσα διπλωματική εργασία συντάχθηκε με σκοπό να αναδείξει τις σύγχρονες μορφές οικογένειας και τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται στην ελληνική λογοτεχνία. Η έρευνα εκπονήθηκε με τη μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και πραγματοποιήθηκε για να καλύψει το θέμα θέτοντας το θεωρητικό πλαίσιο που ορίζει τις νέες μορφές οικογένειας και την παιδική λογοτεχνία. Σε ότι αφορά τα λογοτεχνικά, η μελέτη επικεντρώθηκε στη σειρά με τίτλο «Οικογένεια», που εκδίδει ο εκδοτικός οίκος Κέδρος, και αφορά παιδικά και εφηβικά μυθιστορήματα του 21ου αιώνα. Παράλληλα, μελετήθηκε το πρώτο παιδικό βιβλίο που εκδόθηκε στην Ελλάδα από μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας. Μέσα από τα συγκεκριμένα λογοτεχνικά αναγνώσματα παρουσιάζονται δομές και οι συνθήκες συμβίωσης, διαφορετικές από τις παραδοσιακές (πυρηνική, εκτεταμένη).