Εξέταση της οικονομικής κατάστασης δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης μέσω της ανάλυσης χρηματοοικονομικών δεικτών - Μπολορίζου, Δανάη (2020)
Με την παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρήσαμε να εξετάσουμε την οικονομική κατάσταση των Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης της Ελλάδας (ΔΕΥΑ), έχοντας ως κριτήρια Χρηματοοικονομικούς Αριθμοδείκτες. Οι Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες αντικατοπτρίζουν σχέσεις που εμφανίζουν οικονομικό ενδιαφέρον και καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση διάφορων επιχειρήσεων. Παρέχουν ενδείξεις για την πορεία που έχει η επιχείρηση, απεικονίζουν μέσω των τιμών και των παραγόντων τους πως κυμαίνονται αυτές οι είκοσι επτά (27) επιχειρήσεις σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθούν, καθώς και την αποτελεσματικότητα αυτών και της διοίκησής τους. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, την ανάγκη της ποιοτικής και ποσοτικής ενημέρωσης σχετικά με την ρευστότητα, την αποδοτικότητα, την δραστηριότητα, την διάρθρωση των κεφαλαίων, τις επενδύσεις και την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.Έχοντας τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης των είκοσι επτά Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης στην Ελλάδα, όπως αυτά προκύπτουν στο κεφάλαιο 7.5 και 7.6, δεν είναι εύκολο να επιχειρηθεί μια γενική κατάσταση τους, έτσι ώστε να καταταχθούν κατά μέσο όρο από τον «καλύτερο» προς το «χειρότερο», μιλώντας πάντα ως προς την συγκεκριμένη τριετία και τους συγκεκριμένους αριθμοδείκτες που εξετάστηκαν. Τα αποτελέσματα δημιουργήθηκαν μετά από την ανάλυση είκοσι επτά (27) χρηματοοικονομικών δεικτών, οι οποίοι με την χρήση του προγράμματος στατιστικής ανάλυσης δεδομένων -SPSS- μειώθηκαν στους εννέα (9) και έπειτα, με επιπλέον ανάλυση καταλήξαμε στους τρεις (3) παράγοντες που συντελούν στο τελικό μας αποτέλεσμα.