Πλεονεκτήματα, κίνδυνοι, κριτήρια επιλογής και παράγοντες επιτυχίας σε υπηρεσίες third-party logistics - Νικολάου, Χριστόφορος (2020)
Οι επιχειρήσεις ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους για να μειώσουν το κόστος τους και να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η παγκοσμιοποίηση αύξησε τις απαιτήσεις για την πραγματοποίηση μεταφορών ανώτερης ποιότητας και χαμηλότερου κόστους. Για αυτό το λόγο η επιτυχής ανάθεση των υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας σε τρίτους είναι πλέον μείζονος σημασίας για τις επιχειρήσεις. Η εργασία αποτελεί βιβλιογραφική επισκόπηση για την οποία μελετήθηκαν 97 επιστημονικά άρθρα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την τελευταία δεκαετία (2007-2018) και αφορά το δύσκολο έργο των επιχειρήσεων να επιλέξουν τον κατάλληλο για αυτές πάροχο υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (3PL). Συγκεκριμένα γίνεται βιβλιογραφική επισκόπηση και ανάλυση των κριτηρίων επιλογής, των κινδύνων, των πλεονεκτημάτων και των παραγόντων επιτυχίας. Στα κριτήρια επιλογής η ποιότητα και το κόστος είναι αυτά, στα οποία αναφέρονται ποιο πολύ τα επιστημονικά άρθρα της τελευταίας δεκαετίας. Οι κίνδυνοι οι οποίοι απορρέουν από τις σχέσεις απασχόλησαν περισσότερο τους ερευνητές. Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα, η μείωση του κόστους θεωρείται ως το ποιο σημαντικό πλεονέκτημα. Τέλος, οι καλές σχέσεις μεταξύ των μελών της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ο κυριότερος παράγοντας επιτυχίας. Παρατηρείται, ότι στους παράγοντες επιτυχίας γίνεται αναφορά σε μικρό αριθμό επιστημονικών άρθρων, για αυτό το λόγο θα ήταν απαραίτητο, να γίνουν μελλοντικές έρευνες στο συγκεκριμένο θέμα. Περιορισμός της εργασίας είναι ότι δεν εμπεριέχει μεθόδους για την επιλογή παρόχου υπηρεσιών 3PL.