Ναυτιλία και περιβάλλον - Κέμος, Άγγελος (2020)
Ναυτιλία η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την μεταφορά-εμπόριο ανθρώπων ή αγαθών με την χρήση πλοίων, μέσω θάλασσας. Επιπλέον, η λέξη ναυτιλία αναφέρεται και στη κυβέρνηση και λειτουργιά του ίδιου του πλοίου. Η ναυτιλία στην Ελλάδα θεωρείται πως ξεκίνησε από την «αρχαία Ελλάδα», το αρχαιότερο δηλαδή ταξίδι που εκφράζει ναυτιλία, πριν 10.000 χρόνια και συγκεκριμένα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η ναυτιλία αποτελεί μεγάλο κομμάτι των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, και επομένως της οικονομίας και της «πηγής ζωής». Η παγκόσμια ναυτιλία θεωρείται ότι περιλαμβάνει 60000 πλοία για εμπορικούς σκοπούς, συμβάλλοντας με μεγάλη πρόσφορα στην παγκόσμια οικονομία λόγω χαμηλού κόστους και ασφαλών συναλλαγών. Η διεθνής νομοθεσία έχει θεσπίσει κανονισμούς ώστε να εξασφαλίσει ότι τα μοντέρνα πλοία παρέχουν ασφαλείς ταξίδια, τόσο για το πλήρωμα όσο και για τους επιβάτες, όπως επίσης και κανονισμούς που να συμβάλλουν στην κατασκευή πλοίων αλλά και στην διεξαγωγή ταξιδιών όσο το δυνατόν λιγότερο ρυπαντοφόρων για το περιβάλλον. Παρ’ όλες τις προσπάθειες μειώσεις ρίπους από την ναυτιλία, ακόμα και σήμερα υπάρχουν ορισμένες βασικές πηγές ρίπους από τα πλοία: 1. Αέριο ρίπος 2. Ρίπος από πετρέλαια 3. Τα πλοία αυτά καθ’ αυτά