Προσδιορισμός πρόσληψης φαινολικών συστατικών σε δείγμα του Ελληνικού πληθυσμού και συσχέτιση με τη σύσταση σώματος και ανθρωπομετρικούς δείκτες - Γεωργίου, Χαρά; Γιαννιώδη, Ερμιόνη (2020)
Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης και τα τελευταία χρόνια έχουν διεγείρει το ενδιαφέρον των ερευνητών και μελετητών για τη διερεύνηση των δράσεων τους. Οι πολυφαινόλες αναγνωρίζονται κυρίως για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και είναι πλέον διαδεδομένα συστατικά στη δίαιτα για αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το θεωρητικό κομμάτι της μελέτης αποτελείται από 3 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι το εισαγωγικό κομμάτι της πτυχιακής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην ιστορία της ανθρώπινης διατροφής άλλα και στην πορεία που ακολούθησε. Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά τους ανθρωπομετρικούς δείκτες, στην ταξινόμηση τους αλλά και σε αναφορές σχετικά με την παχυσαρκία. Τέλος αναφέρεται στο μέλλον και την εξέλιξη της διατροφής. Το δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μία προσέγγιση των πολυφαινολών και την ανάλυση των τροφίμων των οποίων βρίσκονται. Ειδικότερα αναφέρεται ο ορισμός των πολυφαινολών και οι κατηγορίες τους όπως επίσης και τους μηχανισμούς δράσης τους. Τέλος αναφέρονται οι πηγές των πολυφαινολών και ακολουθεί η σχετική ανάλυση τους. Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει το ρόλο των πολυφαινολών στην υγεία του ανθρώπου και γίνεται αναφορά σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να φέρει η υπερβολική κατανάλωση πολυφαινολών. Το ερευνητικό κομμάτι αποτελείται από άλλα 3 κεφάλαια. Το κεφάλαιο 4 περιλαμβάνει τον σκοπό και τη μεθοδολογία της έρευνας καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη. Στο 5ο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση της μελέτης όσον αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και τη συσχέτιση πρόσληψη ολικών πολυφαινολών με ανθρωπομετρικούς δείκτες (ποσοστά και αναφορές). Δηλαδή το πώς οι πολυφαινόλες πιθανόν να επηρεάζουν στατιστικώς το ΔΜΣ, τη συνολική ποσότητα νερού, λίπους, μυϊκής μάζας και οστικής μάζας.