Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου: απόψεις εκπαιδευτικών στο νησί της Λέσβου - Χαμαλέλλη, Βασιλική-Ταξιαρχούλα (2020)
Στην εργασία αυτή αποτυπώνονται οι κυρίαρχες στάσεις και απόψεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο νησί της Λέσβου, αναφορικά με την έννοια της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Για την καλύτερη διαμόρφωση της μελέτης, η παρούσα έρευνα χωρίστηκε σε τρία τμήματα. Στο πρώτο μέρος, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το θεωρητικό πλαίσιο της μελέτης, τέθηκαν υπό συζήτηση οι βασικές πλευρές της έννοιας της αξιολόγησης και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, όπως οι μορφές, τα μέσα και τα κριτήρια της αξιολόγησης, το νομικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έγιναν αναφορές σε σχετικές έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στο δεύτερο μέρος οριοθετήθηκαν οι προβληματικές της μελέτης, ενώ παράλληλα περιγράφηκαν δομικά στοιχεία της έρευνας, όπως είναι το εξεταζόμενο δείγμα, τα εργαλεία της έρευνας, αλλά και η διαδικασία ανάλυσης των ερευνητικών δεδομένων. Στο τρίτο μέρος της έρευνας, αρχικά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα τα οποία συγκεντρώθηκαν, μέσω της τελικής ανάλυσης των προσωπικών ερωτηματολογίων που δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα. Ακολούθως, στο ίδιο τμήμα υπάρχει και η συζήτηση σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, όπου πραγματοποιείται αφενός η τελική παρουσίαση των συμπερασμάτων της παρούσας έρευνας, και αφετέρου η σύγκρισή τους με αποτελέσματα σχετικών ερευνών από τον ελληνικό και το διεθνή χώρο. Το τρίτο τμήμα κλείνει με την παράθεση των συμπερασμάτων της μελέτης, καθώς και την παράθεση προτάσεων αναφορικά με πιθανές νέες προεκτάσεις της συγκεκριμένης μελέτης. Στη συνέχεια βρίσκεται το τμήμα της Βιβλιογραφίας, όπου αναφέρονται όλα τα βιβλία και τα άρθρα, είτε στην ελληνική, είτε στην αγγλική γλώσσα, τα οποία μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συγγραφής της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Τέλος, στο παράρτημα της έρευνας υπάρχει ο οδηγός συνέντευξης, όπως ακριβώς δόθηκε στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα.