Το σκανδιναβικό μοντέλο ως πρότυπο ανάπτυξης για την Ευρώπη - Γαλετσέλλης, Μιχαήλ-Ταξιάρχης (2020)
Η παρούσα εργασία αναλύει το σκανδιναβικό μοντέλο ανάπτυξης και προσπαθεί να δείξει μέσα από μια παρουσίαση των άλλων μοντέλων και ιδιαίτερα μέσα από τη σύγκριση του σκανδιναβικού με το κεντροευρωπαϊκό σε μια σειρά από δεδομένα, την υπερίσχυση του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου ανάπτυξης των χωρών του Βορρά. Το ισχυρό οικονομικό σύστημα, το εκτεταμένο, δημιουργικό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος αποτελούν τα στοιχεία των χωρών του σκανδιναβικού μπλοκ που συνέβαλαν στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης με άξονα την ποιότητα των θέσεων εργασίας και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Το σκανδιναβικό μοντέλο αναλύεται εκτενώς και συγκρίνεται μέσα από την παρουσίαση και των άλλων τριών μοντέλων, του αγγλοσαξονικού που κυριαρχείται από την απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς και με το κράτος να στηρίζει την ιδιωτική ευημερία, του κεντροευρωπαϊκού που χορηγεί κοινωνικά δικαιώματα, λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές διαφορές, με χαμηλές ωστόσο επιδράσεις της αναδιανομής συγκριτικά με τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που διατίθενται και του μεσογειακού που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα ανάπτυξης και στο οποίο η εκκλησία και η οικογένεια διαδραματίζουν ακόμα πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Μέσα από την σύγκριση του κεντροευρωπαϊκού και του σκανδιναβικού μοντέλου και την παρουσίαση των στατιστικών αποδεικνύεται ότι το σκανδιναβικό μοντέλο υπερέχει του κεντροευρωπαϊκού. Μέσα από την προσέγγιση αυτή αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του σκανδιναβικού μοντέλου ανάπτυξης και καταδεικνύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προσαρμογή άλλων χωρών στο μοντέλο αυτό σύμφωνα με τις ανάγκες τους.