Διαχείριση κινδύνου εφοδιαστικής αλυσίδας - Τζιώρα, Ευαγγελία (2020)
Οι εφοδιαστικές αλυσίδες των επιχειρήσεων, εκτίθενται καθημερινά σε πολλαπλούς κινδύνους. Αυτό συνεπάγεται με συνεχή προσπάθεια εκ μέρους των διαχειριστών προκειμένου, αφ’ ενός να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους και αφ’ εταίρου να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς, τυχόν διαταραχές σε αυτή, έχουν άμεσα αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις επιχειρήσεις της. Η παρούσα βιβλιογραφική επισκόπηση εξετάζει εκείνα τα επιστημονικά άρθρα της δεκαετίας 2007-2017, που παραπέμπουν στη διαχείριση του κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σκοπός της εργασίας είναι η αναγνώριση και παράθεση των κινδύνων, καθώς και η αξιολόγησή τους. Στη συνέχεια, έπεται η παρουσίαση των κατάλληλων μεθόδων, τεχνικών, συμβάσεων, μοντέλων και στρατηγικών που θα βοηθήσουν στο μετριασμό των εκάστοτε κινδύνων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Τα παραπάνω συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου, με την προϋπόθεση της συνεχούς παρακολούθησης. Απόρροια, της εργασίας αυτής, είναι τα παρακάτω συμπεράσματα. Πρώτον, παρέχεται μεγαλύτερη και εγκυρότερη γνώση, ενημέρωση για τους κινδύνους που έχουν μελετηθεί περισσότερο σχετικά με, τους παράγοντες που τους προκαλούν, τις συνέπειες που επιφέρουν και τις μεθόδους αντιμετώπισής τους. Η ενημέρωση αυτή βοηθάει στην πρόβλεψη. Κατά συνέπεια, οι διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχοντας μια περισσότερο εμπεριστατωμένη εικόνα, τους δίνεται το πλεονέκτημα να δράσουν εκ των προτέρων, λόγω της έγκαιρης αναγνώρισής των κινδύνων και της λήψης κατάλληλων μέτρων καθώς επίσης και κατάλληλων στρατηγικών για τη διαχείριση-αντιμετώπισή τους. Η εκ των προτέρων δράση σημαίνει πρόληψη. Από τα δυο παραπάνω διαπιστώνεται, ότι η πρόβλεψη οδηγεί στην πρόληψη, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας πιο αποτελεσματική, καθώς ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εμφάνισης του κινδύνου. Δεύτερον, ύστερα από την ανάλυση της εργασίας, εντοπίστηκαν κενά και στα τέσσερα βήματα που ακολουθούνται για τη διαχείριση των κινδύνων της εφοδιαστικής αλυσίδας (τύποι κινδύνου, παράγοντες κινδύνου, τρόποι αξιολόγησης και μετριασμού), τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας.