Παρατηρητήριο βιώσιμου τουρισμού στα Κύθηρα - Λιανός, Σπυρίδων (2020)
Σκοπός της έρευνας είναι ο προσδιορισμός της βιωσιμότητας της τουριστικής περιοχής που μελετάται και αυτό θα γίνει βάση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχουν προκληθεί κατά την τουριστική περίοδο. Με βάση τις πληροφορίες που θα προέλθουν κατά την διάρκεια της ερευνάς μας στο τουριστικό τομέα της περιοχής μελέτης. Στην παρούσα έρευνα θα εξετάσουμε την συμπεριφορά των τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται μια τουριστική περιοχή, παράλληλα θα γίνει έρευνα στα τουριστικά καταλύματα της ίδιας περιοχής για να βρεθεί η οικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση του κάθε καταλύματος για να προσδιορίσουμε την βιωσιμότητα τους. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού το οποίο θα ‘ελέγχει’ τόσο τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος όσο και την Βιωσιμότητα της τουριστικής περιοχής. Με βάση τα προβλήματα που θα έχουν διαπιστωθεί, θα προτείνουμε διάφορες πολιτικές για την επίλυση τους. Το μοντέλο Παρατηρητήριο βιώσιμου τουρισμού εφαρμόζεται κυρίως σε νησιά γι’ αυτό το λόγο και η περιοχή μελέτης που διεξάγεται η έρευνά μας είναι ένα νησί της Ελλάδας τα Κύθηρα.