Κριτική ανάλυση των φυλακών: έρευνα στις διαστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού των αποφυλακισμένων ατόμων - Λερός, Κωνσταντίνος (2020)
Η συγκεκριμένη έρευνα στοχεύει να εξετάσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, που υφίστανται οι αποφυλακισμένοι. Κεντρικές έννοιες που θα ερευνηθούν είναι τα αίτια της εγκληματικότητας, ο εγκλεισμός και οι συνέπειες αυτού, το στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Στόχος αποτελεί η σε βάθος διερεύνηση του ζητήματος και η ανάδειξη του πλούτου των πληροφοριών, που προέρχονται από τα ίδια τα υποκείμενα. Για τον σκοπό αυτό διεξάγεται ποιοτική έρευνα με την χρήση ημιδομημένων συνεντεύξεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αποφυλακισμένοι στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνική ένταξη τους, κυρίως λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης μετασωφρονιστικής πολιτικής και του στίγματος των αποφυλακισμένων. Τροχοπέδη αποτελεί επίσης το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων που έχουν.