Οι επιδράσεις της μετανάστευσης στην τουριστική ανάπτυξη της νήσου Χίου - Καραμαούνας, Κωνσταντίνος (2020)
Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους, αν όχι τον σημαντικότερο παράγοντα της οικονομίας κάθε χώρας. Ο τουρισμός συμβάλει σημαντικά τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο τουρισμός έχει πολλά οφέλη, ένα από αυτά, πολύ σημαντικό είναι ότι είναι πηγή επένδυσης από ξένους στις περισσότερες αναπτυσσόμενες περιοχές. Στην Ελλάδα, η οποία είναι κυρίως νησιωτική χώρα με μεσογειακό κλίμα και πολλές επιλογές τουριστικών δραστηριοτήτων, η είσοδος νέων ξένων τουριστών αυξάνει σημαντικά το ΑΕΠ της. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική είσοδο και κατ επέκταση το πυριτικό εισόδημα στις διάφορες περιοχές. Ένας σημαντικός παράγοντας που στοιχειώνει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, αλλά κυρίως τις νησιωτικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου, είναι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εντοπισθούν οι επιδράσεις που προκαλούνται στον τουρισμό της Χίου από την είσοδο των μεταναστών. Ως στόχο έχουμε αρχικά να παρουσιάσουμε το μεταναστευτικό ως φλέγων θέμα που πλήττει γενικά την Ευρώπη και ειδικότερα τον Ελλαδικό χώρο και το νησί την Χίου. Στην συνέχεια θα γίνει μια περιγραφή του τουρισμού στην Ελλάδα και την Χίο για την προσφορά του σε διάφορους τομείς. Τέλος, μέσα από το ερευνητικό κομμάτι της εργασία και των ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τις επιδράσεις της μετανάστευσης στην νήσο Χίο.