Χαρακτηριστικά και προοπτικές ανάπτυξης του αργού τουρισμού στην Ελλάδα - Ψαρρά, Βασιλική (2020)
Η παρούσα εργασία έχει στόχο τη μελέτη του αργού τουρισμού ως μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Αρχικά αναλύονται οι βασικές διαφορές ανάμεσα στον μαζικό και τον τουρισμό των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως επίσης τα κίνητρα και τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρίστα. Γίνεται σαφής η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για διαφυγή από το άγχος της καθημερινότητας αλλά και της ποιοτικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου του. Εξετάζεται, πόσο σημαντική υπήρξε για αυτές τις ανάγκες, η συμβολή του αργού κινήματος και η επιρροή του στον τουρισμό. Επίσης, μελετάται ο αργός τουρισμός και οι συνέργειές του με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού για την καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών του αργού τουρίστα. Στη συνέχεια, αναλύεται η τουριστική προσφορά και ζήτηση στην Ελλάδα και διερευνούνται οι προοπτικές ανάπτυξης του αργού τουρισμού στη χώρα. Για τις ανάγκες της εργασίας πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα με συνεντεύξεις σε επαγγελματίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με την χρήση του προγράμματος spss. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα της εργασίας και αναφέρονται προτάσεις για την ανάπτυξη του αργού τουρισμού στην Ελλάδα.