Τα προϊόντα της μέλισσας στην πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας - Σωτηροπούλου, Αιμιλία (2020)
Τα προϊόντα της μέλισσας έχουν από καιρό αξιολογηθεί με βάση τις στατικές τους ιδιότητες οι οποίες μπορούν να προσδιοριστούν μέσα από χημικές και φυσικές αναλύσεις. Στις μέρες μας είναι γενικά αποδεκτό ότι η ποιότητα των προϊόντων των μελισσών θα πρέπει να ορίζονται με βάση την ποικιλία των δυναμικών λειτουργιών των επιμέρους συστατικών τους. Οι μέλισσες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα μελισσοκομικών προϊόντων. Τα πιο γνωστά πρωτογενή προϊόντα της μελισσοκομίας είναι : το μέλι, η πρόπολη, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κερί και το δηλητήριο. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν όπως παράγονται από τις μέλισσες. Επίσης αυτά τα πρωτογενή προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν συστατικό ενός άλλου προϊόντος (πχ : παστέλι με μέλι).Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί μέσω ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, αν τα προϊόντα της μέλισσας μπορούν να παράσχουν ουσιαστικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και την καταπολέμηση ασθενειών.