Οι μαντινάδες από την προφορικότητα στον ψηφιακό κόσμο: οι αντιλήψεις των μαθητών της Κάσου - Κυριάκου, Μαρίνα (2020)
Οι μαντινάδες αποτελούν είδος λαϊκού τραγουδιού, που συναντάται στην Κάσο από τα πολύ παλιά χρόνια. Αρχικά, η διάδοσή τους επιτυγχανόταν με το προφορικό λόγο. Δημιουργούνταν παραλλαγές μαντινάδων ή αναδιατυπώσεις. Με την τεχνολογική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας, ξεκίνησε η καταγραφή των μαντινάδων σε βιβλία και τα τελευταία χρόνια εισήλθαν στον κόσμο του διαδικτύου. Η παρουσία τους είναι δυναμική και καθηλωτική, καθώς συνοδεύει πολλές στιγμές της καθημερινότητας των κατοίκων της Κάσου, αλλά και των καταγόμενων από το νησί, που διαμένουν σε άλλες περιοχές. Σε χαρές και σε λύπες, οι μαντινάδες αποτελούν το κεντρικό μέσο έκφρασης συναισθημάτων και επικοινωνίας: είναι τρόπος ζωής. Στην παρούσα εργασία, σε πρώτη φάση θα διατυπωθούν ορισμοί της λαογραφίας και θα καταγραφούν τα χαρακτηριστικά της, ούτως ώστε να γίνει σύνδεση με τα δημοτικά τραγούδια και συνεπώς με το θεωρητικό πλαίσιο των μαντινάδων: τις απαρχές τους, τα χαρακτηριστικά και τα είδη. Στη συνέχεια, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι κασιώτικες μαντινάδες στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μαντινάδες, είναι ένα πεδίο που δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος. Θα γίνει τέλος, μία προσπάθεια ανίχνευσης των απόψεων των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι κάτοικοι Κάσου, αναφορικά με τη σχέση τους με τις μαντινάδες και την άποψή τους για τη συμβολή του διαδικτύου στη διατήρηση και ενίσχυση της ύπαρξης αυτών.