Η ουτοπία στη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία - Κιουτσούκης, Πασχάλης (2020)
Η παρούσα εργασία αναλύει ουτοπικά και δυστοπικά στοιχεία σε σύγχρονα ελληνικά μυθιστορήματα φαντασίας κι επιστημονικής φαντασίας, για παιδιά και νέους. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης αναδεικνύουν μεν την ουτοπία ως ένα ζήτημα ατομικής ελευθερίας κι ελπίδας του ανθρώπου για μία καλύτερη κοινωνία, επισημαίνουν όμως την αναγκαιότητα για την κριτική ανάγνωση ουτοπικών παιδικών και εφηβικών λογοτεχνικών κειμένων. ΑΡΧΙΚΑ, προσπαθούμε να ορίσουμε τις έννοιες ουτοπία και δυστοπία, ενώ, στη συνέχεια, οργανώνουμε μια τυπολογία του παιδικού κι εφηβικού μυθιστορήματος του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας. Ακολούθως προσπαθούμε να συνθέσουμε μια κατηγοριοποίηση του ουτοπικού μυθιστορήματος. Στα βιβλία, και οι νέοι περιγράφονται ως στοχαστικά άτομα που παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της μετάβασης του κόσμου, από τη δυστοπία στην ουτοπία. Παρακολουθούμε τους μικρούς ή νεαρούς να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ουτοπίας, ως μία κοινωνία ελεύθερη. Αντίθετα, η δυστοπική εξουσία τείνει να θεωρεί ως ιδεατή την καταπίεση της ανθρώπινης ελευθερίας και βούλησης. Θεωρούμε ότι αυτή η έρευνα εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο ουτοπικές και δυστοπικές όψεις και μορφές στα παιδικά κι εφηβικά μυθιστορήματα φαντασίας κι επιστημονικής φαντασίας δίνουν χώρο και χρόνο για σκέψη και κριτικό αναστοχασμό σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει.