Συναλλακτική και μετασχηματιστική ηγεσία σε περιβάλλον ιεραρχημένης εξουσίας - Σιμηνής, Αθανάσιος (2020)
Η παρούσα εργασία μελετά ένα περιβάλλον ιεραρχημένης εξουσίας, αυτό των ένοπλων δυνάμεων. Εξετάζει έννοιες όπως εκείνη της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, της παρακίνησης, της εξουσίας και φυσικά αναλύει με διεξοδικό τρόπο την έννοια της ηγεσίας. Εξετάζει τις έννοιες της συναλλακτικής, της μετασχηματιστικής και της αδιάφορης ηγεσίας στο περιβάλλον των ένοπλων δυνάμεων. Επιχειρεί να εξάγει συμπεράσματα για το στυλ της ηγεσίας που μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικό και λειτουργικό. Αν δηλαδή η δυνατότητα παροχής απτών και υλικών κινήτρων μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στη διοίκηση μιας μονάδας από την διαδικασία της έμπνευσης και του οράματος. Το ερωτηματολόγιο που επισυνάπτεται αποτελείται από ερωτήσεις που αφορούν το μόνιμο προσωπικό των ένοπλων δυνάμεων και ειδικά το Στρατό Ξηράς, προσπαθούν με τρόπο ξεκάθαρο να αντλήσουν κάποια συμπεράσματα για το είδος και το στυλ της ηγεσίας που το αντιπροσωπευτικό δείγμα προτιμά και επιλέγει. Το δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας και τον σχολιασμό πάνω σε αυτά.