Η σημασία των χαρακτηριστικών των ειδών στην ποικιλότητα του φυτοπλαγκτού - Κουτσιμάρη, Ευανθία (2020)
Στη παρούσα εργασία μελετήθηκε η δομή κοινοτήτων φυτοπλαγκτού παρακτίων περιοχών του Αιγαίου ως προς τη συμπαρουσία ειδών (α-ποικιλότητα) και τις διαφορές στη σύνθεση ειδών μεταξύ περιοχών (β-ποικιλότητα). Παρά τη χρησιμότητα αυτών των προσεγγίσεων, υπάρχουν σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με την β-ποικιλότητα που παραμένουν ανεξερεύνητες. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η συχνότητα με την οποία τα είδη συνυπάρχουν στο χώρο και στο χρόνο και προς τη κατεύθυνση αυτή η χρήση της μεθοδολογίας των κοινωνικών δικτύων (social networks) θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία των κοινωνικών δικτύων και έγινε απόπειρα ερμηνείας των παρατηρούμενων δομών με βάση τα χαρακτηριστικά (traits) των ειδών.