Η συμβολή των ΜΜΕ στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού: η περίπτωση στο Βόρειο Αιγαίο - Παπαδοπούλου, Εμμανουέλα (2020)
Σκοπός της πτυχιακής αυτής είναι η αξιολόγηση της συμβολής των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το τελικό δείγμα της έρευνας ήταν 320 ξενοδοχεία και παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία του δείγματος ήταν 2αστέρων και 3αστέρων. Το 59,37% δήλωσε ότι γίνονται προσπάθεια ενημέρωσης και των Ελλήνων τουριστών με τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την επιχείρηση. Το 99,5% απάντησε μέσω τηλεόρασης, 98,4% διαδίκτυο, 91,1% μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης παρατηρήθηκε οτι το το 68,2% συμμετέχει σε σχετικές, με τον εσωτερικό τουρισμό, εθνικές διοργανώσεις ενώ το 32,5% πιστεύει ότι οι Επιχειρηματίες-Ιδιώτες και οι περιφέρεια-δήμοι ενημερώνουν τους Έλληνες τουρίστες. Το 56,3% θεωρεί ότι η προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαφήμισης και προώθησης του εσωτερικού τουρισμού μπορεί να φέρει αύξηση εσόδων και αφίξεων καθώς και αναγνωρισιμότητα. Σχετικά με την προβολή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 43,2% απάντησε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το πλέον σύγχρονο τρόπο προώθησης τουριστικών προορισμών και πιο οικονομικά από ότι από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Σημαντικό είναι ότι το 71,6% θεωρεί ότι οι επενδύσεις σε διαφήμιση και προβολή με τη χρήση των μέσων ενημέρωσης θα βοηθήσουν στην προσέλκυση Ελλήνων τουριστών. Τέλος, το 65,7% είναι ικανοποιημένο πολύ και πάρα πολύ από την κίνηση του εσωτερικού τουρισμού στην επιχείρησή.Ως αποτέλεσμα της έρευνας αυτης προέκυψε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει συνεχώς να καταβάλλουν προσπάθειες να προωθήσουν προορισμούς μέσω του διαδικτύου, να ασχοληθούν με πιθανούς τουρίστες μέσω κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και να αναπτύξουν εφαρμογές για κινητά που είναι βολικά και κατανοητα.