Ενεργειακή αναβάθμιση συμβατικών κτιρίων με χρήση νανοτεχνολογίας: θεωρητική & πειραματική προσέγγιση - Στεργίου, Παναγιώτης (2020)
Στις μέρες μας έχει αποδειχθεί ότι το ενεργειακό πρόβλημα αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων παγκοσμίως. Η ενεργειακή αναβάθμιση των συμβατικών κτιρίων αποτελεί «πα-ρακλάδι» αυτού το προβλήματος καθώς ο κτιριακός τομέας οφείλεται για το 40% της συνολικής κα-τανάλωσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, η θερμομόνωση συνεισφέρει στην εξοι-κονόμηση ενέργειας στα κτίρια, περιορίζοντας τις ανάγκες τους για θέρμανση και ψύξη κατά τους χειμερινούς και θερινούς μήνες αντίστοιχα. Τα καινοτόμα υλικά νανοτεχνολογίας κατέχουν εξέχουσα θέση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και συμβάλλουν κατά πολύ στην εξυγίανση του προβλήματος. Ακόμη, πέραν της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων στα συμβατικά κτίρια.