Χερσαία έρευνα και διάσωση με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών - Λυμπερόπουλος, Κωνσταντίνος (2020)
Οι επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης είναι χρονοβόρες αποστολές που αποσκοπούν στην ανεύρεση αγνοουμένων και την εξασφάλιση της σωματικής τους υγείας και ακεραιότητας. Στον Ελλαδικό χώρο λόγω του νησιωτικού του χαρακτήρα και της μεγάλης σε έκταση ακτογραμμής η έρευνα και διάσωση γίνεται στο πλείστον των περιπτώσεων σε θαλάσσιους χώρους. Τα χερσαία περιστατικά που παρουσιάζονται παρόλα αυτά δεν είναι λίγα, και αφού αφορούν ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να δίνεται και η ανάλογη έμφαση. Ο χρόνος στις επιχειρήσεις αυτού του τύπου είναι κρίσιμο κριτήριο για την επιβίωση του αγνοουμένου. Προς εξοικονόμηση χρόνου οι ομάδες διάσωσης θα πρέπει να έχουν την σωστή καθοδήγηση από τον επικεφαλή της επιχείρησης για τον χώρο όπου πρέπει να ερευνήσουν ώστε να βρουν των αγνοούμενο. Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας μια γεοβάσης δεδομένων η οποία με τα επίπεδα πληροφορίας που διαθέτει, να δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη με την χρήση λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών να προσδιορίσει τους τομείς έρευνας με την μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί ο αγνοούμενος. Ο επικεφαλής της επιχείρησης παρέχει στον χρήστη της βάσης πληροφορίες για τον αγνοούμενο όπως την κατηγορία του, το τελευταίο σημείο θέασης κ.α και ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από χάρτες πιθανοτήτων για το που βρίσκεται ο αγνοούμενος. Από τα προϊόντα ή τον συνδυασμό τους ο διεξάγων την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης είναι σε θέση να δώσει προτεραιότητα στους τομείς έρευνας και να αναθέσει αποστολές στα τμήματα, στον κατάλληλο τομέα ανάλογα με τα μέσα τους.