Αξιολογώντας διδακτικές στρατηγικές ανάπτυξης των επιστημονικών πρακτικών που αφορούν στη σχεδίαση έρευνας και την ανάλυση δεδομένων σε μαθητές δημοτικού σχολείου - Λαφαζάνης, Ιωάννης - Στυλιανός (2020)
Οι μαθητές εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες όταν εμπλέκονται με τη σχεδίαση διερευνήσεων. Η έρευνα, που μελετά τις μεθόδους μαθησιακής υποστήριξης προς τους μαθητές για σχεδίαση διερευνήσεων, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και εστιάζεται κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η παρούσα εργασία διερευνά την ικανότητα των μαθητών Ε΄ τάξης δημοτικού να σχεδιάζουν διερευνήσεις και τη συμβολή δύο μεθόδων μαθησιακής υποστήριξης για σχεδίαση διερευνήσεων, του «ευθύ σχεδιασμού» με «παρακινήσεις αναστοχασμού» και του «αντίστροφου σχεδιασμού» με «παρακινήσεις αναστοχασμού», στην ποιότητα των ερευνητικών αναφορών που συγκροτούν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου στην εννοιολογική περιοχή της διαστολής των υγρών. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 48 μαθητές της Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Στην παρούσα μελέτη αναπτύχθηκαν ένα ερωτηματολόγιο και εκπαιδευτικό υλικό που αποτελείται από ένα εκπαιδευτικό λογισμικό και τα φύλλα εργασίας των μαθητών. Η ανάλυση των απαντήσεων των μαθητών έγινε με κατηγοριοποίησή τους σε δύο κατηγορίες (ορθή και λανθασμένη απάντηση), ενώ η ανάλυση των ερευνητικών αναφορών πραγματοποιήθηκε με μια κλίμακα διαβαθμισμένων κριτηρίων. Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι μαθητές της Ε΄ τάξης δεν έχουν ανεπτυγμένες τις πρακτικές που αφορούν τη σχεδίαση διερευνήσεων. Επιπλέον, προέκυψε ότι η μέθοδος μαθησιακής υποστήριξης του «αντίστροφου σχεδιασμού» με «παρακινήσεις αναστοχασμού» είναι αποτελεσματικότερη συγκριτικά με τη μέθοδο του «ευθύ σχεδιασμού» με «παρακινήσεις αναστοχασμού».