Η ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών νησιών σε σχέση με τις ηπειρωτικές χώρες, με χρήση δεικτών - Χρήστου, Δημήτρης (2020)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση και η τεκμηρίωση διαφορών μεταξύ Ευρωπαϊκών νησιωτικών περιφερειών, με βάση την ανάπτυξη και κυρίως την ελκυστικότητα τους σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με την ανάλυση και στατιστική επεξεργασία δευτερογενών δεδομένων και δεικτών. Τα δεδομένα και οι δείκτες ελκυστικότητας προέρχονται κατά κύριο λόγο από την 6η περιοδική έκθεση για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, ενώ εν συνεχεία περιγράφεται η περιοχή μελέτης και σύντομη ανάλυσή της. Ύστερα, γίνεται η παρουσίαση των τιμών των κυριότερων δεικτών που θα ασχοληθούμε και η υποκειμενική διαλογή των δεικτών ελκυστικότητας. Στην συνέχεια, μετά από την επιλογή για συσχέτιση και στατιστική επεξεργασία, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός σύνθετου δείκτη ελκυστικότητας, που έχει ως σκοπό την καλύτερη απεικόνιση των νησιωτικών περιφερειών. Επίσης αναλύεται ο τρόπος και η μεθοδολογία κατασκευής σύνθετων δεικτών. Τέλος, θα προχωρήσουμε στη παράθεση των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης της εργασίας, ενώ θα παραθέσουμε και τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε η έρευνά μας.