Η επίδραση των φορολογικών ελέγχων στις τουριστικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου εν μέσω οικονομικής κρίσης - Λαγκαδούσης, Ανδρέας (2020)
Η φοροδιαφυγή αποτελεί για πολλές οικονομίες ένα σύνηθες και σύνθετο φαινόμενο που εκδηλώνεται με πληθώρα τρόπων, με αρνητικές συνέπειες στα δημόσια έσοδα, μειώνοντας παράλληλα τις κοινωνικές παροχές και δημιουργώντας φορολογική ανισότητα μεταξύ των φορολογουμένων. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι υπαρκτό, χρόνιο και εκτεταμένο, και έχει επισημανθεί επανειλημμένως από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο προβληματικές οικονομίες. Διαπιστώνεται διεθνώς ότι η βελτίωση των μηχανισμών επιβολής του φόρου και ιδίως της είσπραξης των φόρων και των προστίμων που σχετίζονται με την λειτουργία του φορολογικού ελέγχου μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και τον περιορισμό των επιπέδων της φοροδιαφυγής. Στην χώρα μας, οι μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης τα τελευταία χρόνια με σκοπό την ενίσχυση της Φορολογικής Διοίκησης και της φορολογικής συμμόρφωσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά συμβάλλοντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και την βελτίωση των ευκαιριών για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στόχος της εργασίας αυτής αποτελεί η παρουσίαση της διαδικασίας του φορολογικού ελέγχου και η χρήση έμμεσων τεχνικών ως μέσο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην χώρα. Συγκεκριμένα, η εργασία αυτή προσπαθεί να παρουσιάσει το πλαίσιο του ρόλου και της χρήσης των φορολογικού ελέγχου εστιάζοντας στην χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου των φυσικών προσώπων στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα και των αλλαγών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους. Διαπιστώνεται πως ο φορολογικός έλεγχος όταν διενεργείται αποτελεσματικά συμβάλλει στον ακριβή προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και των φορολογικών υποχρεώσεων των φυσικών και νομικών προσώπων. Η Φορολογική Διοίκηση μέσω της συλλογής όλων των απαραίτητων πληροφοριών και στοιχείων, είναι σε θέση να εκτιμήσει την πραγματική οικονομική κατάσταση του φορολογουμένου. Η μελέτη αυτή έρχεται να ενισχύει την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία ως προς τα επίπεδα της φοροδιαφυγής και την χρήση των έμμεσων αυτών τεχνικών στην χώρα μας στα πλαίσια του φορολογικού ελέγχου των φορολογούμενων φυσικών προσώπων. Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης εντοπίστηκαν διάφορα σχετικά ζητήματα, τα οποία θα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα. Είναι γεγονός ότι παρουσιάζεται έλλειψη μελετών ως προς την χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχων από τις φορολογικές αρχές και συνεπώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για μεταγενέστερες έρευνες πάνω στο θέμα αυτό. Συμπερασματικά και παρόλο τον περιορισμό αυτό και του γεγονότος ότι η εργασία επικεντρώνεται στο θεωρητικό μόνο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων, αυτή συμβάλλει στην διαπίστωση της σημασίας του φορολογικού ελέγχου και της χρήσης της κατάλληλης έμμεσης τεχνικής ελέγχου ανά περίπτωση για τον ορθό προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και των φορολογικών υποχρεώσεων.