Κοινωνικές διαστάσεις της μονογονεϊκότητας στην Ελλάδα (1981-2016): σχολείο και σύγχρονες τάσεις - Δροσσά, Ελένη (2020)
Στην παρούσα έρευνα παρουσιάζεται ο εννοιολογικός προσδιορισμός και η ταυτότητα της μονογονεϊκής οικογένειας, οι τύποι των μονογονεϊκών οικογενειακών αλλά και η διάσταση του φαινομένου της μονογονεϊκότητας σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ακόμη, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί το πως διαμορφώνεται από τους άλλους η μονογονεϊκότητα ως απόκλιση αλλά και οι στάσεις και αντιλήψεις σχετικά με τη μονογονεϊκότητα. Επιπλέον, αναφέρεται ο κοινωνικός αποκλεισμός ως φαινόμενο αλλά και ως διάσταση της μονογονεϊκότητας. Τέλος, γίνεται αναφορά στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή των παιδιών μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και η σχολική τους επίδοση. Ο σκοπός της έρευνας αυτής είναι να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των μόνων γονέων, να διερευνηθούν οι διαστάσεις του κοινωνικού αποκλεισμού που πλήττουν τις μονογονεϊκές οικογένειες και κατά πόσο η κοιινωνική πολιτική της Ελλάδας στηρίζει την συγκεκριμένη ομάδα. Τα αποτελέσματα του ερευνητικού μέρους προέρχονται από την εκπόνηση ποιοτικής έρευνας σε δείγμα 8 ατόμων, ενώ η συλλογή των στοιχείων έγινε με την τεχνική της ημιδομημένης συνέντευξης.