Διερευνώντας τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των προστατευόμενων περιοχών από την οπτική των τοπικών κοινοτήτων: η περίπτωση της προστατευόμενης περιοχής "Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων ή Σαμαριάς - Κανακαράκη, Ροδάνθη (2020)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται μια μελέτη στην οποία διερευνήθηκαν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των προστατευόμενων περιοχών από την οπτική των τοπικών κοινοτήτων. Μέχρι σήμερα οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των προστατευόμενων περιοχών εξετάζονται διεθνώς από την οπτική των διαχειριστικών φορέων, λίγες είναι οι μελέτες οι οποίες εξετάζουν και ποσοτικοποιούν τις επιπτώσεις αυτές από την οπτική των τοπικών κοινωνιών. Μία τέτοια μελέτη είναι και η παρούσα, η οποία αποτελεί μία από τις πρώτες καταγραφές τέτοιου είδους στην Ελλάδα. Η περιοχή στη οποία πραγματοποιήθηκε η μελέτη αυτή είναι η προστατευόμενη περιοχή ‘Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων ή Σαμαριάς’. Για την επίτευξη του σκοπού της έρευνας έγινε διανομή ερωτηματολογίων στους μόνιμους κάτοικους 26 χωριών/οικισμών γύρω και εντός της προστατευόμενης περιοχής. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών που μελετήθηκαν ξεπέρασαν τις δυσκολίες και τις απαγορεύσεις που υπέστησαν από τον ορισμό της περιοχής ως προστατευόμενη, αλλάζοντας ή προσαρμόζοντας τις επαγγελματικές τους οδούς και ασχολίες σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, συνεπώς η ανάπτυξη και εξέλιξη της επαγγελματικής και κοινωνικής τους ζωή δεν άργησε να έρθει. Μπορεί κάποια χωριά να ερήμωσαν στην περιοχή, κάποια άλλα όμως σημείωσαν εμφανή και ραγδαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους και ο ζήλος τους να παραμείνουν στον τόπο τους, τους έδωσε το κίνητρο να προσαρμόσουν τη ζωή τους στα νέα δεδομένα και να επιβιώσουν.