Φαλμεράγιερ και Παπαρρηγόπουλος: η θεωρία της φυλετικής καταγωγής των νεοελλήνων - Μάππα, Ευαγγελία (2020)
Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια παρουσίαση των απόψεων του Γερμανού ιστορικού Φαλμεράγιερ και του Έλληνα ομόλογού του, Παπαρρηγόπουλου, σχετικά με την φυλετική καταγωγή των Ελλήνων του νέου ελληνικού κράτους. Ο πρώτος υποστήριζει πως οι Έλληνες κάτοικοι του νέου ελληνικού κράτους δεν έχουν συνέχεια με τους αρχαίους Έλληνες καθώς οι τελευταίοι δεν υπάρχουν πια. Τα επιχειρήματά του είναι διάφορα όπως ο εκσλαβισμός των Ελλήνων κατά τις επιδρομές των Σλάβων τον 7ο αιώνα μ.Χ κ.α. Ο Παπαρρηγόπουλος αντέκρουσε τις απόψεις του Φαλμεράγιερ, βασιζόμενος σε πιο τεκμηρωμένα επιχειρήματα και σε άλλους ιστορικούς οι οποίοι αντέδρασαν αρνητικά στις απόψεις του Φαλμεράγιερ και μερικοί από αυτούς κατέρριψαν την θεωρία του. Από την άλλη, το έργο του Παπαρρηγόπουλου θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα του, διότι με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται η ιστορική συνέχεια των Ελλήνων.