Κοινωνικο-χωρικοί διαχωρισμοί, οικολογία του φόβου και κοινά: η περίπτωση του Άγιου Ιωάννη Ρέντη: κοινά εναντίον φόβου; - Χαβρεδάκης, Μιχάλης (2020)
Η πτυχιακή εργασία μου υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Κοινωνικής Γεωγραφίας, για το πως η ελληνική κοινωνία αντιδράει στη θέα του μεταναστευτικού και το αντίστροφο, δηλαδή πως συμπεριφέρονται οι μετανάστες μέσα στην ελληνική κοινωνία. Στόχος της εργασίας ήταν η μελέτη της από κοινού διαμόρφωσης κοινών χώρων, κοινών πόρων, κοινών δραστηριοτήτων, συλλογικών δράσεων και γενικότερα των λεγόμενων «κοινών», τα οποία αποτρέπουν τελικά τους φόβους και από τις δύο πλευρές (τους φόβους των ντόπιων προς τους μετανάστες και αντίστροφα) αλλά και τους φόβους όλων των ειδών που σχετίζονται με το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο κλπ ή τους φόβους που οφείλονται σε πραγματικές φασιστικές επιθέσεις σε γειτονιές και άλλα. Για τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και επομένως και πιο σημαντικό, συμπερασμάτων, διεξήχθη μία έρευνα με τη μορφή ερωτηματολογίου με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου, καθώς έγινε και συμμετοχική παρατήρηση. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό έπρεπε πρώτα να πραγματοποιηθεί μία σχετική έρευνα γύρω από το μεταναστευτικό φαινόμενο και πως αυτό εξελίχθηκε στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό η εργασία χωρίζεται σε δύο ενότητες: Η 1η ενότητα αποτελεί το πλήρες θεωρητικό κομμάτι, όπου γίνεται συλλογή δεδομένων και πληροφοριών για τη μετανάστευση ως φαινόμενο, μία ιστορική αναδρομή όσον αφορά τη μετανάστευση από και προς την Ελλάδα, καθώς και ιστορική αναδρομή στη μελέτη περιοχής, το Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όπου καθορίζει και το λόγο που επιλέχθηκε η περιοχή αυτή για να μελετηθεί το φαινόμενο της μετανάστευσης. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στις κοινωνικο-χωρικές διαφορές, που είναι και το ζήτημα της εργασίας. Αυτά περικλείονται σε τρία κεφάλαια. Για τη διεκπεραίωση της ενότητας αυτής έγινε μελέτη πλήθους βιβλίων τα οποία δανειστήκαμε κυρίως από τη βιβλιοθήκη του Αγ. Ι. Ρέντη που είχε βιβλία σχετικά με το θέμα, αλλά και ιστορικά βιβλία για τη περιοχή μελέτης. Στη συνέχεια, ακολουθεί η 2η ενότητα, η οποία έχει να κάνει με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρθηκε παραπάνω με τη μορφή ερωτηματολογίων. Αρχικά γίνεται ανάλυση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση 7 της. Για τη πραγματοποίηση της έρευνας κύριο εργαλείο ήταν δύο ερωτηματολόγια, από τα οποία το ένα απευθυνόταν στον Ελληνικό πληθυσμό που κατοικεί στην περιοχή, ενώ το δεύτερο απευθύνεται στον μεταναστευτικό πληθυσμό που επίσης κατοικεί στην περιοχή. Έπειτα, λοιπόν, από την ολοκλήρωση των ερωτηματολογίων από τυχαίο κοινό που δέχτηκε να συμμετάσχει στην έρευνα, πραγματοποιήθηκε κατηγοριοποίηση των απαντήσεων (αποτελέσματα) και σχολιασμός – παρατήρηση αυτών (συμπεράσματα). Τα περιεχόμενα αυτής της ενότητας επίσης περικλείονται σε τρία κεφάλαια.