Μελέτη της αλιευτικής παραγωγής των σκαφών γρι-γρι στα Δωδεκάνησα. - Μπούκη, Ευδοκία (2020)
Σκοπός της εργασίας ήταν να γίνει καταγραφή και ανάλυση της αλιευτικής παραγωγής των γρι-γρι που δραστηριοποιούνται στα Δωδεκάνησα. Η αλιεία στα Δωδεκάνησα, λόγω της θέσης τους, εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Είναι πολυειδική και διεξάγεται από έναν στόλο 1,171 μικρών σκαφών πολλαπλών αλιευτικών δραστηριοτήτων. Το γρι-γρι είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους αλιείας και απαντάται σε όλο τον κόσμο. Η αλιεία με γρι-γρι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της αλιευτικής οικονομίας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί το μοναδικό εργαλείο που στοχεύει μικρά πελαγικά είδη. Στην περιοχή της Δωδεκανήσου δραστηριοποιούνται 3 σκάφη γρι-γρι. Το γρι-γρι συγκαταλέγεται στα λεγόμενα κυκλικά εργαλεία. και είναι σύστημα αλιείας επιφάνειας. Στις ελληνικές θάλασσες τα γρι-γρι αλιεύουν μικρά πελαγικά ψάρια. Τα μικρά πελαγικά είδη, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, παρουσιάζουν μια σειρά ειδικών χαρακτηριστικών Έχουν μικρή διάρκεια ζωής, υψηλή γονιμότητα , μεγάλη διασπορά και υψηλή φυσική θνησιμότητα στα νεαρά στάδια εκτελούν ημερονύκτιες ή εποχικές μεταναστεύσεις. Πλειάδα νόμων και κανονισμών ρυθμίζουν την αλιεία με γρι-γρι ως προς την απόσταση από την ακτή, το βάθος αλίευσης, την περίοδο αλίευσης, την απόσταση από ιχθυοκαλλιέργειες, το εύρος ματιού διχτυού, το πλήθος και την ισχύ των λαμπτήρων κ.α. Για τα εμπορικά αλιευτικά σκάφη των γρι-γρι, η συλλογή δεδομένων έγινε για τους μήνες Μάρτιο-Νοέμβριο του 2014 και 2015. Αφορούσε τα τρία αλιευτικά σκάφη γρι-γρι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Καλύμνου. Η συλλογή δεδομένων περιλάμβανε ποσοτική σύνθεση του εκφορτωμένου αλιεύματος ανά μήνα αλιείας ,ανά σκάφος και ανά εμπορεύσιμο είδος, τις ημέρες αλιείας ανά μήνα και ανά σκάφος, καθώς και τις περιοχές αλιείας. Παράλληλα αντλήθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία και τον εξοπλισμό κάθε σκάφους, τα άτομα που απασχολούνται και τις δυσκολίες που συναντούν οι αλιείς στο επάγγελμά τους. Η συλλογή δεδομένων διεξήχθη μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και προσωπικής παρατήρησης. Τα δεδομένα αναλύθηκαν, έγινε εκτίμηση της αλιευτικής προσπάθειας (Ε) των τριών σκαφών, της CPUE (παραγωγή ανά αλιευτική προσπάθεια) και ακολούθησε στατιστική επεξεργασία. Τα είδη που κυριαρχούν στο αλίευμα των γρι-γρι είναι έξι: Η γόπα (Boops boops), η σαρδέλα (Sardina pilhardus), ο κολιός (Scomber japonicus), ο γαύρος (Engraulis encrasicholus), η φρίσσα (Sardinella aurita) και ο γουρλομάτης (Argentina sphyraena).Το πρότυπο κατανομής στις συνολικές ποσότητες αλιεύματος ομοιάζει με αντίστοιχα πρότυπα αλιείας γρι-γρι στο κεντρικό Αιγαίο, με τα ποσοστά των τεσσάρων στοχευμένων ειδών να διαφέρουν ελάχιστα. Η φρίσσα και ο γουρλομάτης δεν αλιεύονται συστηματικά. Τα επίπεδα της CPUE ακολουθούν αυτά της αλιευτικής παραγωγής, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην αλιευτική προσπάθεια. Αξιοσημείωτα είναι τα αυξημένα επίπεδα σαρδέλας και γαύρου στην περιοχή. Πιο συστηματική μελέτη στην περιοχή θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη διακύμανση της αφθονίας και τα πρότυπα κατανομής των ειδών.