Κατοχύρωση εμπορικού σήματος - Καραβίνου, Ασπασία (2020)
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας μελετήθηκε ενδελεχώς το μείζον θέμα της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος και, πιο συγκεκριμένα αφού παρατέθηκαν κάποια βασικά σημεία σχετικά με την έννοια του εμπορικού σήματος, τον σκοπό, τις λειτουργίες, αλλά και τις κατηγορίες του, αναφέρθηκαν και περιγράφηκαν τα βασικά σημεία: • του νόμου 4072/2012, αλλά και • της αναθεωρημένης του μορφής, ένα έτος αργότερα, δηλαδή του νόμου 4155/2013. Ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα, το οποίο εξήχθη από την παρούσα εργασία, αφορά στο γεγονός ότι ο νόμος 2239/1994 ο οποίος αφορούσε τα σήματα αντικαταστάθηκε με το Μέρος Τρίτο του νόμου 4072/2012, το οποίο αφορά τα σήματα, ενώ στη συνέχεια ο νόμος 4072/2012 αναθεωρήθηκε και πάλι, ένα έτος μετά, με τον νόμο 4155/2013. Στον νέο νόμο 4155/2013 πραγματοποιήθηκαν διαφόρων ειδών αλλαγές, όπως είναι τροποποιήσεις άρθρων, αφαιρέσεις άρθρων, καθώς και προσθήκες άρθρων, διαμέσου των οποίων συντελέστηκαν αλλαγές στην διαδικασία κατάθεσης και καταχώρισης των σημάτων, ενώ την ίδια στιγμή αναδιαρθρώθηκε η όλη δομή του νόμου και ενσωματώθηκαν σε αυτόν οι διατάξεις για τη διεθνή καταχώριση σημάτων. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ένα από τα πιο καίρια σημεία του υπό μελέτη νόμου είναι το γεγονός ότι καθίσταται σαφές ότι τα εμπορικά σήματα μπορούν να διακρίνουν μόνο τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στον νόμο, ενώ επίσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο ρόλος του εμπορικού σήματος κατέχει διττό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό σήμα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ενός κλάδου να διαφοροποιήσουν και να διακρίνουν το προϊόν ή την υπηρεσία που παράγουν, σε σχέση με τα ομοειδή προϊόντα και υπηρεσίες των ανταγωνιστριών τους εταιριών, αλλά και να τα απομακρύνουν από την ανωνυμία. Οπότε, με εφαλτήριο το σύνολο των ιδιοτήτων και το κύρος, που το εμπορικό σήμα προσδίδει στα προϊόντα, οι καταναλωτές δύνανται να τα αναγνωρίσουν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και να τα διακρίνουν, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τόσο από ομοειδή προϊόντα άλλων εταιριών, αλλά και από no name προϊόντα. Λέξεις – κλειδιά: Εμπορικό Σήμα, Κατοχύρωση Εμπορικού Σήματος, Brand Name, Trademark, Ν. 2239/1994, N. 4072/2012, N. 4155/2013