Οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων στα σχολεία: η περίπτωση της Ανατολικής Αττικής - Μπαλιούσης, Ευάγγελος (2020)
H παρούσα εργασία διερευνά πτυχές της διαχείρισης κρίσεων στα σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Η εν λόγω Διεύθυνση είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και στα όρια των Δήμων της αποτυπώνεται η κοινωνική διαστρωμάτωση σχεδόν όλης της Αττικής και εν γένει της Ελλάδας. Σε ότι αφορά τις φυσικές καταστροφές ο βαθμός ετοιμότητας των σχολικών μονάδων της εξεταζόμενης Διεύθυνσης, είναι ικανοποιητικός ως προς την αντιμετώπιση των σεισμών, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο υλοποίησης ασκήσεων ετοιμότητας. Αντίθετα μικρός είναι ο βαθμός ετοιμότητας απέναντι στις πυρκαγιές και ιδιαίτερα απέναντι στις πλημμύρες. Επιπρόσθετα στις περιπτώσεις των πυρκαγιών και των πλημμυρών παρατηρείται αισθητή απόκλιση μεταξύ του θεωρητικού σχεδιασμού και της υλοποίησης ασκήσεων για την αντιμετώπισή τους. Το επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού κρίνεται ικανοποιητικό σε ότι αφορά τα μέσα πυρόσβεσης, το σχολικό φαρμακείο και ορισμένα μέτρα προστασίας όπως είναι οι συναγερμοί και τα σιδερένια κιγκλιδώματα σε ευαίσθητους χώρους. Υπάρχουν όμως σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. H συχνότητα των ατυχημάτων είναι μικρότερη από την αντίστοιχη που καταγράφηκε σε έρευνες που αφορούσαν την πρωτοβάθμια. Διαπιστώθηκε όμως ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση στα σχολεία της κατώτερης (Γυμνάσια) και της ανώτερης βαθμίδας (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.). Το φαινόμενο επηρεάζεται επίσης από το μέγεθος του σχολείου. Η συγκρότηση ομάδας εκπαιδευτικών κρίνεται ικανοποιητική στην περίπτωση της αντιμετώπισης των σεισμών και της παροχής πρώτων βοηθειών. Τα θλιβερά γεγονότα της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική συνέβαλαν στην αύξηση του βαθμού ετοιμότητας των σχολείων της περιοχής απέναντι σε κρίσεις που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές και ειδικότερα σε ότι αφορά τις πυρκαγιές. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ορισμένα θέματα διαχείρισης κρίσεων είναι ελλιπής και σε κάποιες περιπτώσεις δε συνοδεύεται από πρακτική εξάσκηση. Οι εκπαιδευτικοί παρέχουν συχνά υπηρεσίες σχολικής συμβουλευτικής.