Η σύμβαση της δικαιόχρησης (franchising) - Σούπου, Θεώνη (2020)
Η παρούσα εργασία μελετά το θέμα της σύμβασης της Δικαιόχρησης στον ελλαδικό χώρο με παράλληλες αναφορές και παραδείγματα από τη διεθνή πρακτική. Αρχικά, εξετάζει την οικονομική σημασία του franchising προκειμένου να καταστεί σαφής η εξάπλωσή του καθώς και τα συμφέροντα ή συγκρούσεις μεταξύ των μερών από τα οποία αποτελείται. Στη συνέχεια, αναλύεται η έννοια του franchising με λεπτομερείς αναφορές στις υποχρεώσεις τόσο του δικαιοπαρόχου όσο και του δικαιοδόχου. Πιο αναλυτικά, κάθε μονάδα του επιχειρηματικού συστήματος του Franchising προστατεύεται από το νόμο με την κατάρτιση γραπτής σύμβασης. Όλα τα παραπάνω προσδίδουν στη σύμβαση franchising το χαρακτήρα ιδιόμορφης σύμβασης με στοιχεία κυρίως από τη μίσθωση του προσοδοφόρου αντικειμένου, τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών και τη σύμβαση εντολής. Επιπλέον, αναφέρεται η διαδικασία η οποία ακολουθείται όταν υπάρχει ανώμαλη εξέλιξη της σύμβασης franchising και ποιά τα αίτια της εξέλιξης αυτής. Τέλος, η εργασία καταλήγει στους σχετικούς όρους που περιλαμβάνονται στη σύμβαση σε περιπτώσεις θανάτου ή πτώχευσης των μερών.