Καινοτομικές τεχνολογίες λειτουργικής (βελτίωσης) απόδοσης των πλοίων - Κοντογιάννης, Μιχαήλ (2020)
Η συγκεκριμένη έρευνα αναλύει και παρουσιάζει τα κύρια σημεία της συνθήκης του PARIS MOU και της χρήσης της βαφής στα πλοία. Το Μνημόνιο Κατανόησης του Παρισιού (PMoU) για τον έλεγχο του κράτους στους λιμένες δημιουργήθηκε το 1978 και αποτελεί διοικητική συμφωνία μεταξύ των ναυτικών αρχών είκοσι Ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά. Η συνθήκη αυτή συσχετίζεται με την απόδοση των πλοίων και του τρόπου που έχει συνεισφέρει σε αυτήν. Επίσης, η χρήση της βαφής των πλοίων επίσης αναλύεται με αυτόν τον σκοπό. Το ποσοστό της ρύπανσης δεν βασίζεται αποκλειστικά στο χρονικό διάστημα, όπου τα πλοία παραμένουν στα λιμάνια ή σε περιπτώσεις όπου οι ταχύτητες πλεύσεων είναι χαμηλές, αλλά και από το σύνολο των χαρακτηριστικών και τις φύσεις των υδάτων σε πλήθος διαφορετικών περιοχών του κόσμου. Ειδικότερα, το ποσοστό άλατος του νερού της θάλασσας, η θερμοκρασία, το pΗ, το πλήθος των διαλυμένων αλάτων και οι ποσότητες συγκέντρωσης του οξυγόνου έχουν άμεση σχέση με το ποσοστό ρύπανσης του υφάλου των πλοίων. Έτσι, με βάση το πλήθος των συνθηκών που υπάρχουν στα θαλάσσια περιβάλλοντα εντός διαφορετικών περιοχών του πλανήτη, γίνεται η παρατήρηση διαφορετικών μεθόδων αλληλεπίδρασης της γάστρας των πλοίων με τα θαλάσσια ύδατα.