Maritime cyber security: η περίπτωση της Maersk - Κατσιάκου, Αικατερίνη (2020)
Στόχος της πτυχιακής είναι να παρουσιάσουμε τους σύγχρονους τρόπους επιθέσεων των πειρατών μέσω του διαδικτύου, βρίσκοντας κενά ασφαλείας στο κυβερνοχώρο και επιφέροντας συνέπειες τόσο στα πλοία και τη πλοήγηση τους όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα στους λιμένες, με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Μελετάται η σύγχρονη πειρατεία και οι κυβερνοεπιθέσεις, ξεκινώντας με την ιστορική εξέλιξη του φαινομένου, τη σύγχρονη μορφή της και την εξέλιξη της, ορίζοντας την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις κυβερνοεπιθέσεις στη ναυτιλία ενώ αναλύονται οι απειλές και οι μεθοδολογίες αυτών. Ακόμη ,μελετάται η ναυτική και λιμενική ασφάλεια στο κυβερνοχώρο, εξετάζοντας την ανάπτυξη λιμένων στο πλαίσιο της θαλάσσιας και λιμενικής ασφάλειας, την ασφάλεια στη θάλασσα και στους λιμένες, τους συνήθεις κινδύνους των λιμενικών εγκαταστάσεων και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών των λιμένων. Επιπλέον , αναφέρεται στην ασφάλεια στο κυβερνοχώρο για την εφοδιαστική αλυσίδα των λιμένων. Μελετάται η εφοδιαστική αλυσίδα στους λιμένες, τα νέα πρότυπα, η απειλή στο διαδίκτυο, οι επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού στη θάλασσα, τα συστήματα εφοδιαστικής, τα σημεία ευπάθειας των συστημάτων αυτών στους λιμένες και στα πλοία και τέλος η διαδικασία – στρατηγική αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τέλος, γίνεται αναφορά στην μελέτη περίπτωση της Maersk και της κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκε. Εξετάζονται κάποια ιστορικά στοιχεία της εταιρείας καθώς και ότι αφορά την οργάνωση και τη στρατηγική της. Έπειτα, παρουσιάζεται το χρονικό της κυβερνοεπίθεσης δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις στα λιμένα, στη παγκόσμια ναυτιλία και στην εφοδιαστική αλυσίδα.