Η πολιτική οικονομία των μνημονίων στην χώρα μας - Χρυσανθακοπούλου, Παναγιώτα (2020)
Ο συνδυασμός της εύθραυστης χρηματοπιστωτικής κατάστασης του δημόσιου τομέα, των κερδοσκοπικών κινήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και της ασταθούς αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ είχε ως παράγωγο να βρεθεί η χώρα μας στη δίνη μιας πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής ύφεσης. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι να αποτυπωθούν τα ειδικά χαρακτηριστικά και οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, που είχαν σαν παράγωγο οι συνέπειες της παγκόσμιας ύφεσης να είναι τόσο έντονες στη χώρα μας. Μια ύφεση που άρχισε από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και γρήγορα λόγω της παγκοσμιοποίησης, εξελίχθηκε σε παγκόσμια χρηματοπιστωτική ύφεση.