3D μελέτη σκιών και φωτισμού στο ναό του Απόλλωνα Δελφών στις ηλιακές τροπές - Βλάχος, Απόστολος (2020)
Το μαντείο των Δελφών είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, η λατρεία του οποίου ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα ουράνια σώματα και, ειδικότερα, με τον ήλιο. Η εργασία αυτή είναι μία μελέτη για την πιθανή μορφολογία του εσωτερικού του ναού, την μελέτη του ηλιακού φωτισμού και σκίασης και την πιθανή ύπαρξη παραθύρων μέσω των οποίων θα έλαμπε ο ήλιος στο εσωτερικό του αδύτου του ναού κατά το θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο και τις ισημερίες. Ακολουθεί ή ψηφιακή ανακατασκευή του ναού σε τρισδιάστατο μοντέλο για την μελέτη των παραπάνω. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο Mediterranean Archaeology and Archaeometry Journal, του πανεπιστημίου Αιγαίου, στον Τόμο 18, Τεύχος 3.