Η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος - Ξάνθου, Δήμητρα (2020)
Σε ένα οικονομικό περιβάλλον μου μεταλλάσσεται συνεχώς, την παγκοσμιοποίηση των αγορών και την εξέλιξη της τεχνολογίας συμμάχους στην παροχή απεριόριστων δυνατοτήτων σε μεταφορές κεφαλαίων και πληροφοριών, είναι πραγματικά δύσκολο να ελέγξουμε όλες τις οικονομικές συναλλαγές και τις πορείες που ακολουθούν. Σε παγκόσμιο επίπεδο η τρομοκρατία έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού, βρίσκοντας καινούργιου τρόπους να «χτυπά» κάθε φορά. Για κάθε χτύπημα χρειάζεται την ανάλογη χρηματοδότηση, τα ίχνη της οποίας καλύπτονται ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να ανακαλυφθούν οι πηγές της. Οι διαστάσεις της παγκόσμιας φοροδιαφυγής μετρούνται σε τρισεκατομμύρια δολάρια και παρόλο τις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες, βρισκόμαστε πολύ μακριά από την πάταξή της. Το περιβάλλον της διεθνοποίησης, των ελλιπών ελέγχων και των διαφορετικών θεσμικών πλαισίων που υιοθετούνται ανά χώρα εκμεταλλεύονται ακριβώς οι εγκληματίες, προσπαθώντας αρχικά να αποκρύψουν τις οικονομικές τους πηγές και στη συνέχεια να τις εντάξουν στην πραγματική οικονομία ως νόμιμες. Το παγκόσμιο θεσμικό πλαίσιο αναπροσαρμόζεται ανάλογα των εξελίξεων παίρνοντας κατευθυντήριες γραμμές από διεθνείς οργανισμούς επιφορτισμένους με αυτό το έργο. Τα κράτη υιοθετούν συνεχώς καινούριους κανόνες, προσπαθώντας να διαφυλάξουν τις εθνικές τους οικονομίες. Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, που θεωρείται πλέον έγκλημα, επηρεάζει την ανεργία, τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις, τα φορολογικά έσοδα, την ανταγωνιστικότητα αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας και κατ΄ επέκταση τα επιτόκια δανεισμού της.