Ανάλυση των απόψεων τουριστών για το πολιτισμικό τοπίο των περιοχών της Ακρόπολης και του Μοναστηρακίου - Λογοθέτης, Χαράλαμπος (2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε με σκοπό την απόκτηση πτυχίου από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανατέθηκε από τον επιβλέποντα καθηγητή κύριο Αθανάσιο Κίζο και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριου του 2019. Η προβληματική της εργασίας αναπτύσσεται μέσω της προσέγγισης και ανάλυσης της αντίληψης της έννοιας ''τοπίο'' από τους τουρίστες από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την περιοχή της Ακρόπολης και του Μοναστηρακίου. Σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση, η καταγραφή και η παρουσίαση των προτιμήσεων των επισκεπτών της Αθήνας σε σχέση με το πολιτισμικό και αστικό τοπίο της πόλης και η εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση τις βιβλιογραφικές αναφορές σε συνδιασμό με τα αποτελέσματα της έρευνας. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα ήταν η συλλογή των ερωτηματολογίων σε τυχαίο δείγμα στα πεδία έρευνας, ενός ερωτηματολόγιου με σκοπό την καταγραφή και ανάλυση της προτίμησης του χρήστη σχετικά με την έννοια τοπίο. Την δεύτερη ενότητα αποτέλεσε η επεξεργασία και κριτική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια και τις φωτογραφίες , προκειμένου να εξαχθούν αξιόπιστα αποτελέσματα σχετικά με τα ερωτήματα εργασίας. Η τρίτη και τελευταία ενότητα ήταν η συγκέντρωση όλων των αποτελεσμάτων ,η ποσοτικοποίηση τους , η ποιοτική τους ανάλυση , η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας , η εξαγωγή των συμπερασμάτων με βάση τις επιστημονικές θεωρήσεις και η δόμηση όλων των στοιχείων της έρευνας σε επιστημονική μορφή πτυχιακής εργασίας. Η δομή της εργασίας που παρουσιάζεται χωρίζεται ως: Το Πρώτο κεφάλαιο είναι η εισαγωγή της εργασίας όπου αναφέρονται η προβληματική, τα ερωτήματα, η μέθοδος και η δομή της εργασίας. Το Δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί την βιβλιογραφική ανάλυση όπου αναφέρεται όλο το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται η προβληματική της εργασίας και συνολική δομή της και αναλύεται σε 5 υπό-κεφάλαια. Στο Τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε. Στο Τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν από την ανάλυση και την επεξεργασία των δεδομένων. Στο Πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η επισκόπηση και παρουσιάζονται τα συνολικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα και αναφέρονται τρόποι βελτίωσης και επίλυσης προβλημάτων σύμφωνα με την προσωπική προτίμηση των τουριστών. Τέλος ακολουθεί η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την διεκπεραίωση της εργασίας και το παράρτημα στο οποίο παρουσιάζονται το ερωτηματολόγιο και οι πίνακες με τα αποτελέσματα της έρευνας.