Διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας στην επικοινωνία της σχολικής μονάδας - Κορονέλλος, Εμμμανουήλ (2020)
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και επικοινωνιακών ικανοτήτων που απαιτεί η σύγχρονη εποχή, που επικρατεί ο ανταγωνισμός ,η κοινωνική και οικονομική ρευστότητα, επιβάλλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που θα έχει ως στόχο όχι να μεταδώσει τη γνώση αλλά να μάθει στο μαθητή τον τρόπο με τον οποίον θα σκέπτεται, θα αναζητά και θα ανακαλύπτει τη γνώση στις πηγές της και θα τον διδάξει βιωματικά την επικοινωνία και τη συνεργασία. Οι νέες τεχνολογίες και μέσα έκφρασης, παρέχουν νέες προοπτικές και ένα ευρύ φάσμα νέων διδακτικών και μαθησιακών πεδίων. Η επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων και η υποστήριξη που παρέχουν οι εκπαιδευτές στους εκπαιδευόμενους, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας. Tα ιστολόγια ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στη μαθησιακή διαδικασία σε διάφορα θεματικά πεδία και ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υιοθέτηση ολιστικών προσεγγίσεων στα σχολεία αντιμετωπίζεται ως ελπιδοφόρος στην πορεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά την επικοινωνία σχολείου-οικογένειας μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστοσελίδων, των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και μέσω κάποιων εφαρμογών όπως είναι το Seesaw, Remind, Classdojo, Edmodo. Σκοπός της έρευνας είναι να ερευνηθεί ο βαθμός στον οποίο η εφαρμογή και χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ως επικοινωνιακά μέσα βοηθούν στην ανάπτυξη της οργανωσιακής επικοινωνίας . Επίσης θα διερευνηθεί ο βαθμός αξιοποίησης και εφαρμογής των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ως επικοινωνιακά μέσα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οργανωσιακής επικοινωνίας μέσα από τα ιστολόγια (blogs) του σχολείου, από διαδικτυακές πλατφόρμες (class Dojo, Edmondo..)και τα κοινωνικά δίκτυα ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του. Τα συμπεράσματα βασίστηκαν στις απόψεις εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σχολεία της Ρόδου. Η συλλογή των ποσοτικών δεδομένων έγινε μέσω δειγματοληπτικής έρευνας για την οποία κατασκευάστηκε ένα ερωτηματολόγιο 22 ερωτήσεων. Η συλλογή των δεδομένων διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2018 έως το Νοέμβριο του 2018. Οι απαντήσεις τους καταχωρήθηκαν στο SPSS για περαιτέρω ανάλυση. Συμπερασματικά η έρευνα έδειξε ότι με τις νέες μορφές επικοινωνίας το κλίμα με τους συναδέλφου θεωρεί ότι έγινε καλύτερο. Επίσης η επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής μονάδας θεωρεί ότι αυξήθηκε . Επιπροσθέτως το δείγμα θεωρεί πολύ πιθανό ότι η υιοθέτηση μιας νέας μορφής επικοινωνίας στην εργασιακή καθημερινότητα θα τους έκανε πιο παραγωγικούς.