Αντιλήψεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την προσαρμογή των παιδιών χωρισμένων γονέων στο σχολείο - Παπαπαντελή, Σοφία (2020)
Το διαζύγιο είναι πλέον στα χρόνια μας ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα ζευγάρια. Ωστόσο, επιφέρει αρκετές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Ο σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την προσαρμογή των παιδιών μετά το χωρισμό των γονέων τους. Το διαζύγιο και ο χωρισμός αποτελούν μια σύγχρονη και όλο πιο συχνή, πολυσύνθετη διαδικασία μέσα στην οικογένεια, η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στους περισσότερους τομείς της ζωής όλων των μελών, αλλά και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, με σημαντικότερες τις ποικίλες ψυχολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες στη ζωή των γονέων και των παιδιών. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η χορήγηση ερωτηματολόγιου το οποίο βασίστηκε στις προγενέστερες έρευνες. Στόχος είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τους αιτιολογικούς παράγοντες, τις επιπτώσεις στα παιδιά, τους τρόπους στήριξης που υιοθετούν απέναντι στα παιδιά τους, τα πιθανά εμπόδια για την στήριξη των παιδιών, κατά πόσο φαίνεται να θεωρούν το ρόλο τους σημαντικό για την υποστήριξη των μαθητών μετά το χωρισμό των γονέων, κι αν οι ίδιοι πιστεύουν ότι διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση γι’ αυτό. Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν ως προς τη σημασία που έχουν στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή αποτελεσματικών ψυχοκοινωνικών παρεμβατικών προγραμμάτων πρόληψης στο σχολικό περιβάλλον. The purpose of the research is to explore the perceptions of secondary school teachers about the adaptation of children after the separation of their parents. Separation and divorce are a modern and more frequent, complex process in the family, which brings about significant changes in most areas of life of all members, as well as serious social consequences, with more varied psychological and socio-economic consequences in the lives of Parents and children. The methodology to be used is to complete a self-made questionnaire based on previous surveys. The aim is to explore teachers' perceptions of causal factors, impacts on children, ways of supporting them towards children, possible obstacles to supporting children, whether they seem to consider their role important in supporting children pupils after separation of parents, and if they themselves feel they have the appropriate training for it. The results will be discussed in terms of their importance in designing and implementing effective psychosocial preventive intervention programs in the school environment.