Ορισμός της έννοιας του τουρισμού - Βαρθολομαίου, Ραχήλ (2020)
Η πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση λόγω του Πολέμου στη Συρία, παράλληλα με την οικονομική ύφεση την οποία βιώνει η χώρα μας, έχει αποδειχθεί πως έπληξαν καίριους τομείς της οικονομίας. Επίσης, έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό πως ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο τομέας του τουρισμού. Εδώ και πολλά χρόνια ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας προσθέτοντας στο ΑΕΠ ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Η φιλοξενία του ελληνικού πληθυσμού δεν μπόρεσε να σταθεί ικανή ώστε οι χιλιάδες των προσφύγων να μπορέσουν μέχρι και σήμερα να ενσωματωθούν με την ελληνική κοινωνία. Το έναυσμα για την συγγραφή της παρούσας εργασίας δόθηκε από τις ροές των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην χώρα μας και του αντίκτυπου που έχουν στην καθημερινότητα αλλά και στην οικονομία. Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιέχει μια αναδρομή στην Αραβική Άνοιξη και στους λόγους που αύξησαν την μετανάστευση από τις χώρες αυτές. Επίσης, γίνεται αναφορά και στην μεταναστευτική κίνηση της Ελλάδας προς άλλες χώρες. Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελείται από την έννοια του τουρισμού και το πως αυτός επηρεάστηκε από την προσφυγική κίνηση. Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει προτάσεις και λύσεις για την εύρυθμη ενσωμάτωση των προσφύγων και την ομαλή συμβίωση με τους ντόπιους.