Δραστηριότητες αναπλαισίωσης κειμένων στη γλώσσα της Β' δημοτικού: εφαρμογή και αξιολόγηση - Διαμαντή, Χριστίνα (2020)
Ο τρόπος διδασκαλίας του γλωσσικού μαθήματος έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ερευνητική κοινότητα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη διαμόρφωση πολιτών ενεργών και χρήσιμων για την κοινωνία. Ένας από τους πολλούς τομείς που περιλαμβάνονται στο γλωσσικό μάθημα είναι και η διδασκαλία των κειμενικών ειδών. Η εξοικείωση με τα διάφορα κειμενικά είδη και τα χαρακτηριστικά τους, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού, η δυνατότητα κατάλληλης χρήσης τους, ανάλογα με το εκάστοτε επικοινωνιακό πλαίσιο και η ικανότητα μεταφοράς ενός κειμενικού είδους σε ένα άλλο, αποτελούν δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργούνται, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν να επικοινωνούν σωστά σε όλα τα πλαίσια. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο να διακρίνει τα διάφορα είδη κειμένου και να εξεταστεί ο όρος της «αναπλαισίωσης» ο οποίος θα αποτελέσει και το κεντρικό θέμα του ερευνητικού μέρους. Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια καταγραφής όλων των δραστηριοτήτων αναπλαισίωσης που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια της Β΄ Δημοτικού, βελτιώθηκαν αυτές που δεν θεωρήθηκαν πετυχημένες και έγινε πρόταση για νέες δραστηριότητες στα σημεία όπου απουσίαζαν.